Кадр з фільму "Йожка". Дальній план. Зелено-сіра колірна гама. Ліс, на передньому плані велика водойма. Двоє чоловіків у шанобливому мовчанні схилили голови перед водою.

Йожка

Звукоопис
Оригінальна назва: Jožka
Режисер: Хамзе Битичі
Чеська Республіка, Німеччина, 2017, 25 хвилин, документальний

Втративши здоров’я після багатьох років роботи в шахтах, Йожка присвятив своє життя боротьбі за краще, справедливіше суспільство і проти постійної дискримінації ромського народу в Чеській Республіці. Зневагу до ромської меншини втілює величезна свиноферма, побудована на місці колишнього концтабору Лети в Південній Богемії, де за нацистського режиму загинули сотні ромів, зокрема половина сім’ї дружини Йожки.

Дати показу стрічки: 23.09.2021 — 26.09.2021
Дати показу стрічки: 23.09.2021 — 26.09.2021
Фото режисера фільму "Йожка"
Режисер
Хамзе Битичі працює викладачем у царині театру й медіа, режисером і перформером. У 2012 році став співзасновником Міжнародної ромської кінокомісії. Із 2017 року Хамзе — директор і засновник Ромського кінофестивалю AKE DIKHEA? І у своїх фільмах, і в роботі на посаді голови асоціації RomaTrial він порушує соціальні й політичні питання, зокрема про депортацію ромського народу з Німеччини й дискримінацію ромської меншини, а також підтримує соціально незахищених молодих людей, зокрема через кіношколу Balkan Onions.

Вибрана фільмографія: Ящички пам’яті та Вони забирають лише злочинців (They Only Take (Memory Boxes, The Criminals Away, обидва фільми 2019 року), Йожка (Jožka, 2017)