Кадр з фільму "Візії Октавії". Середній план. Синьо-сіра гама інтер’єру, тепле світло настільної лампи. Людина в піджаку, шалику й окулярах по центру кадру зосереджено працює за друкарською машинкою.

Візії Октавії

Оригінальна назва: Octavia’s Visions
Режисер_ка: Зара Зандіє
Німеччина, 2021, 18 хвилин, експериментальний
Фільм можна переглянути онлайн на цій сторінці безкоштовно протягом 23 вересня — 7 жовтня. Стрічка демонструється мовою оригіналу з розширеними українськими субтитрами (SDH).

У середині 1990-х в афроамериканської авторки й візіонерки Октавії Е. Батлер вийшло друком два романи, згодом об’єднані в цикл «Серія притч» (The Parable series). У «Притчі про сіячку» та «Притчі про таланти» (Parable of the Sower, Parable of the Talents) Батлер оповідає історію спільноти, що намагається пережити екологічний, соціально-економічний і політичний занепад, якого США зазнають у ХХІ столітті. Батлер померла 2006 року, та її світи й персонаж_ки цілком актуальні й нині. Герої_ні її творів — гендерфлюїдні небілі люди, які мандрують у часі, зазнають насильства, страждають від злочинів проти людяності й виживають. Твор_чиня «Візій Октавії» надихнулися її «Притчами» й досліджують сучасні нам теми екологічної кризи, ультраправого екстремізму й соціальної свободи. У цьому поетичному кінотворі оживають утопічні квірні образи й відчувається потяг до створення чогось нового зі старих уламків.

Дати показу стрічки: 23.09.2021 — 7.10.2021
Фото режисер_ки фільму "Візії Октавії"
Режисер_ка
Зара Зандіє (вони/вона) — кінематографіст_ка з Берліну. Історії, що їх розповідає Зара, стають деколоніальною квір-оптикою, у якій складне переплетення багатошарових репрезентацій маргіналізованих і постмігрантських тем перетворюється на поетичну розповідь. Роботи Зари показували й відзначали нагородами численні фестивалі, зокрема МФКФ у Обергаузені, BFI Flare: Лондонський ЛГБТІК+ кінофестиваль, Sheffield Doc/Fest, Berlinale Forum, МКФ у Единбурзі, Queer Lisboa, Inside Out, Гельсінський МКФ, та DOK Leipzig.

Найновіший проєкт Зари «Візії Октавії» у 2019 році рекомендовано до участі в Дослідницькій програмі Департаменту в справах культури і європейської співпраці Берлінського сенату. Прем’єрний показ «Візій Октавії» відбувся на 67-му Internationale Kurzfilmtage Oberhausen й виборов відзнаку ZONTA. У вересні 2021 року фільм покажуть на Форумі Гумбольдта в Берліні. У 2020 році Зара отримала дослідницький грант від Фонду Рози Люксембург для роботи над художньо-документальним проєктом «Як радість бореться з відчаєм» (Fighting This Despair With Joy), над яким працює нині. Також Зара буде учасни_цею програми Берлінського кінофестивалю Berlinale Talents у 2021 році.

Вибрана фільмографія: Як радість бореться з відчаєм (Fighting This Despair With Joy, у виробництві), Візії Октавії (Octavia’s Visions, 2021), Моїми венами тече море (The Sea Runs Thru My Veins, 2019), Щастя (Khoshbakhti, 2015), у розробці (under construction, 2013)